HDnaujienos.lt
Programinės ir techninės įrangos naujienos

Dvi dienos su Ubuntu 9.04 arba diena, kai nustojo suktis Windows

Rgs 15, 2009 | Komentarai (8) |

ubuntu-splash-brown

Ar jums būna tokių dienų, kai atsikėlus norisi nuveikti ką nors neįprasto? Man būna. Šią savaitę nusprendžiau atlikti eksperimentą – suformatuoti savo C diską ir keletą dienų pagyventi su Ubuntu 9.04. Eksperimento tikslas – įvertinti Ubuntu sistemos pasikeitimus ir palyginti su Windows. Žinoma, galėjau išmėginti ir Live CD, tačiau norėjau viską patirti savo kailiu, pradedant nuo sistemos diegimo.

Istorija prasidėjo nuo to, kad stalčiuje radau seną Ubuntu diską, užsilikusį nuo tų laikų, kai nesunkiai galėdavo užsisakyti ~ 200 kopijų. Mano tūrėta versija jau nebėra palaikoma, todėl užsisakiau Ubuntu 9.04 paštu (mėgstu gauti daiktus paštu) ir vieną iškart parsisiunčiau .ISO formatu.

Diegimas

Diegimo procesas itin paprastas, jei sugebate įdiegti Windows, tai sugebėsite ir Ubuntu. Lietuviškas diegimo gidas gana tikslus ir nereikia kelias minutes svarstyti, ką reiškia vienas ar kitas kalbininkų šedevras (Matę lietuvišką Office supranta apie ką kalbu).

Pirmasis paleidimas

Wlan veikia, trackpad veikia, Internetas per Ethernet port veikia, media mygtukai veikia, o štai garso ir nėra. Taigi, vos paleidus sistemą susidūriau su nesuderinamumu. Turint internetą buvo nesunku surasti begalę kitų temų, su panašiomis HP laptopų suderinamumo problemomis. Po maždaug 2h skaitymo ir komandų svaidimo į terminal, garsas pradėjo veikti.

Vartotojo sąsaja

Ubuntu vartotojo sąsaja labai paprasta ir patraukli. Visas funkcijas galima pasiekti tiesiog iš dekstop ir nereikia landžioti po jokius Control Panel. Aktyvavus 3D efektus, vartotojo sąsaja pasidaro šiek tiek žaismingesnė, programų langus galima tampyti ir purtyti. Man labai patiko galimybė tūrėti porą darbalaukių, nes kartais vienu metu atsidarau nemažai programų ir jose tampa sunku susigaudyti. Norint pereiti iš vieno darbalaukio į kitą, užtenka pasukti pelės ratuką.

Darbinė aplinka

Kompiuteriu dažniausiai rašau HTML/CSS kodą, bei mokausi PHP, todėl nusprendžiau pamėginti susirasti reikiamus įrankius Ubuntu sistemoje. Pradėjęs ieškoti programų labai nustebau, nes visos jos užima vos po keletą MB, o savo funkcijomis nenusileidžia brangiems analogams, parašytiems Windows sistemai (Adobe produktai). Vienintelis trūkumas – nėra Photoshop’o. Gimp atrodo visai patraukliai, tačiau mokytis dirbti su dar viena programa – nelabai turiu noro.

Sistemos spartumas

Norint įvertinti sistemos spartumą, reiktų panaudoti Ubuntu (linux) ilgiau, nes ir tie patys Windows, po įrašymo veikia greitai ir tik vėliau pradeda lėtėti. Prieš rašydamas Ubuntu į savo laptopą, pirmiausia įrašiau Linux į savo pirmąjį PC. Laptop’e žymaus pagreitėjimo nepajaučiau, tačiau PC pagreitėjo. Manau, dėl to, kad nebereikėjo antivirusinės, kuri surydavo pusę resursų.

Ar grįšiu prie Windows?

Deja, bet atsakymas teigiamas. Ubuntu puikiai tinka netbook naudotojams ar pažengusiem programuotojams, tačiau mano poreikius kol kas puikiai tenkina Windows 7.

Ubuntu smarkiai patobulėjo ir dabar daugelis dalykų veikia, be papildomų nustatymų, tačiau vis dar jaučiasi programų trūkumas. Linux fanai turbūt paprieštaraus, nes yra Wine programa, tačiau daug lengviau protingai naudoti Windows operacinę sistemą, nei paleisti ką nors rimto per Wine.

Nėra susijusių naujienų.

8 Atsakymai temoje “Dvi dienos su Ubuntu 9.04 arba diena, kai nustojo suktis Windows”

  1. Mr-Script rašo:

    Per mažai naudojaisi Linux… Programų ten tikrai netrūksta, jų ten greičiausiai daugiau nei Windows sistemai ir ieškot nereikia, viskas vienoje vietoje. Nors gal Tu ieškai butent Adobe Photoshop CS4? Tada tikrai nerasi, bet juk yra Gimp (mokytis ten nėra, ką – tas pats įpratimas, kaip ir perėjus nuo win prie nix). MS Office atstoja – Open Office. Minėjai, kad scriptini, tai linux – tam reikalui geriausias pasirinkimas.
    Siūlyčiau pagyvent mėnesį, tada greičiausiai nebenorėsi grįžti prie win, nes jau būsi spėjęs aptikti visus privalumus prieš windows.

  2. Tomas Grubliauskas rašo:

    Pagrinde pasigedau Photoshopo ir patogaus Windows mobile sinchronizavimo bei ROM rašymo įrankių (radau SynCE, bet vėl susidūriau su problemomis). Ubuntu (Linux) man tikrai patiko, tačiau Win7 – taip pat. Namų vartotojams, kurie naudoja kompiuterį filmų peržiūrai, dokumentų rašymui ir interneto naršymui – nėra geresnio pasirinkimo už Linux. Vien dėl to, kad nereikia nuolat rūpintis saugumu ir kas kelis mėnesius perrašinėti OS.
    Turiu tris kompiuterius ir viename iš jų, Ubuntu yra pagrindinė OS, taigi šį įrašą dar papildysiu.

  3. Mr-Script rašo:

    Sakyčiau atvirkščiai, namų vartotojui filmų peržiūrai tinka windows, o rimtesniems darbams Linux :) Nes žiūrint filmus, windows nesusimala ir “negenda” :) O dirbant rimtai jau po kelių savaičių pradeda šūdą malti…
    Šiaip dabar naudoju Windows, nes jau tapau “eiliniu namų vartotoju”, nusibodo vis kažką konfigūruoti, tvarkyti, aiškintis ir t.t. , tačiau iki kol tapau “eiliniu namų vartotoju”, kompas buvo mano maitintojas, kurdavau visokius web projektus etc. tai gan ilgai naudojau linux (virš metų manau, bijau dabar sumeluot…) ir tenkino visus mano poreikius. Bet dabar kaip namų varotojui man nereikia tų visų komandinių eilučių ir visokių “sudo” :) )
    nors dabar vėl pasvarstau apie grįžimą prie linux, kažkokio aštrumo gyvenime pradeda trūkt :D

  4. Tomas Grubliauskas rašo:

    Na nežinau, tuo vienu kompiuteriu su Ubuntu naudojasi mano tėvai ir net nepastebėjo, kad sėdi ne prie Windows. Aišku, jokių programų jie nerašo, tačiau ir nesiskundžia jau įrašytomis.

  5. Mr-Script rašo:

    Atsimenu kažkada prikolas buvo. Atėjo meistrai netą pajungti. Atsisėdo prie kompo, kažką mynkė mynkė, sako “kokie čia windowsai? Vista?” [tada pas mane Ubuntu sukos] nerado kur pažiūrėti MAC adresą :D

  6. sagiras rašo:

    tačiau vis dar jaučiasi programų trūkumas
    kokiu butent programu?, su mielu noru parekomenduociau :]
    Jau praejo keli metai kai langiniu nebeturiu, tai galiu drasiai teigti jog prisedus prie windowsu pasigendu linuxu paprastumo, Tarkim: reikia pakeisti muzikos failo ar filmo formata, (su linuxais uztenka isijungti terminala ir per kelias min viskas atlikta, o su windowsais problemos… einame i google..iesokome, siunciame, , irasome, neveikia arba mokama (vel per naujo) ir taip toliau… O del wine’o as randu paprasciau emuliuoti windowsus (jei prireikia) per virtualbox’a… kitaip tariant windowsai linuxuose ;)
    neprarask vilties istrukti is windowsu tironijos, kuo toliau, bus tik sunkiau xD Juk zmones pamilsta trukumus :D

  7. Raigardas rašo:

    O kam man isvis kazka perinstalineti i Linux jei man pilnai uztenka windows. Tarkim man game ar ten programos neprades weikti 3x geriau ir greiciau tai kaip ir nesvarbu neturiu noro shiaip sedet ir experimentuot.

  8. linusas rašo:

    As vis anksciau bandydavau pereit prie linux pries kokia 3m, taciau kaskaip nesekmingai. matyt tinginy issiauginau su windoze, bet dabar jau kaip 3men ubuntu kompa uzvalde mano ir dar 4 draugu ir visu vieninga nuomone – fuck Bill. Nenorim jokiu cracku, aktyvatoriu keygenu snipu virusu trialu ir visokio kito sudo. apt-get … labiau uz viska vertingesne komanda nei visa windoze :) Zaidimu i valias, funkciju ir alternatyvu palangiu7 programoms pilna. AS-LAISVAS ir NE vagis dar, nors ir buvo su lizencija XP pas mane. 300 mb ramo linux, kai win7 1gb uzsimane. 15gb hdd kai linux 2.5 su ofisu, aisku nesvarbu bet… o tas tipo “legaly” padarymas tai oro burbulas deja. o moket tokiu pinigeliu uz win7 nekyla ranka. taigi Win7 beta out and go Linux.
    Gameriai isbandykit JULinux sakoma kad ten visi populiariausi wininiai games eina.

Palikite Komentarą

Norėdami palikti komentarą, užpildykite laukus esančius žemiau arba prisijunkite per savo Facebook sąskaitą. Taip pat galite užsiregistruoti įprastiniu būdu.
Noriu gauti perspėjimus apie naujus komentarus šioje temoje.
Vardas*
Email*
Tinklalapis

Komentaro tekstas: